Nejíte maso? Těchto 6 potravin z rostlinné říše vám dodá bílkoviny!



Možná se potřebujete s masem rozloučit na čas, možná na vždy. Doby, kdy se za pořádné jídlo považovalo knedlo-vepřo-zelo, jsou naštěstí pryč a rostlinná strava má tak senzační portfolio, že si pochutná každý. Naše tělo ale bílkoviny potřebuje a tak vyvstává otázka, kde je brát, když dostane maso zákaz vstupu na talíř. 

Prozkoumejte rostlinné zdroje kvalitního proteinu!


Bílkoviny jsou důležité makroživiny, nezbytné pro udržení silných kostí, budování svalů a v neposlední řadě i pro krásné vlasy a zdravou pleť.

Můžete si “ušejkovat” nějaký proteinový koktejl, proč ne? Ale ještě lepší bude, když si proteiny najdete v rostlinné říši a dostanete je do těla úplně přirozeně. Bude to určitě lepší rozhodnutí, protože si budete jisti, že obsahují všech devět důležitých esenciálních aminokyselin.


Pokud jste eliminovali příjem masa, musíte se ujistit, že jíte dost bílkovin z rostlinné říše. Množství, které potřebujete, závisí také na věku, pohlaví i na tom, jak jste aktivní. Doporučená denní dávka bílkovin je 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti!

Kde najdete proteinový poklad?


Konopná semínka

Počet bílkovin: 10 gramů na 3 lžíce

Konopná semínka bez skořápky pocházejí z konopí rostliny Cannabis sativa, ale nemají žádné psychoaktivní účinky, nemusíte se bát. Semena konopí jsou velkým zdrojem omega-3 a omega-6 zdravých tuků. Přidejte si je do ranního jogurtu nebo do smoothie a poctivě je posnídejte!


Farro

Počet bílkovin: 7 gramů na 1/4 porce

Farro je starověká obilnina, příbuzná pšenici, která má ořechovou příchuť a žvýkací konzistenci. Je bohatá na vlákninu, vitamín B, minerály a dalších antioxidanty. Mnoho vegetariánů a veganů má velký deficit zvláště vitamínu B12, protože ten se většinou nachází v živočišných produktech, jako je maso a mléko. Pokud farro seženete, zkuste ho přimíchat k hnědé rýži nebo k těstovinám, přidejte tofu a máte velmi výživné jídlo. 


Quinoa

Počet bílkovin: 8 gramů na 1 šálek

Na rozdíl od jiných celých zrn, jako je hnědá rýže a ječmen, quinoa se vaří naštěstí docela rychle. Může se pochlubit vysokým obsahem vlákniny, železa, hořčíku a manganu. Pokud zkusíte nějaké rychlé recepty, můžete vařit jednou a jíst dvakrát, bude toho dost!


Pohanka

Počet bílkovin: 6 gramů na 1 šálek

Pohanka je skvělou bezlepkovou volbu pro ty, kteří potřebují řešit právě lepek v jídelníčku. Vyměňte ji za univerzální bílou mouku, přidejte ji k ovesným vločkám nebo z pohankové mouky upečte třeba zdravé makové a tvarohové koláče.


Hummus a pita chléb

Protein: 7 gramů na 2 lžíce humusu a 1 celozrnný pita

Hummus s pita chlebem a zeleninou je ideální kombinace k lehkému obědu. Cizrna, ze které se hummus vyrábí, je skvělým zdrojem železa, fosfátů, vápníku, hořčíku, manganu, zinku a vitamínu K, které všechny přispívají k prevenci srdečních onemocnění, silných kostí a celkovému zdraví.


Chia semínka

Protein: 6 g na 3 lžíce

Toto drobné, ale mocné semínko je přírodou vybaveno zdravými omega-3 mastnými kyselinami. Je dobrým zdrojem vápníku a zinku. Vzhledem k tomu, že chia semena jsou bez chuti a nasávají tekutinu, jsou perfektní na výrobu domácího chia pudinku aneb jako pojidlo do bezlepkového těsta a do kaší.


Mindset Health Coach | Kouč zdravého životního stylu (MŠMT) – víkendový kurz 5. 6. 2021 – 4.7.2021